Gelecekte Bilişim Konferansı - Technopc Sponsorluğu
Haberler

Gelecekte Bilişim Konferansı - Technopc Sponsorluğu

‘Gelecekte Bilişim Konferansı’nın ‘Gelecekte Yaşam – Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti ve Dijital Dönüşüm’ oturumu, Türkiye’nin öncü teknoloji şirketlerinden Technopc sponsorluğunda gerçekleşti. Oturumda İstanbul Havalimanı’nda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren şirketin Kurucu Ortağı Murat Yücel, “Yerli ve milli konusunda bir özgüven eksikliği yaşıyoruz. ‘Ne kadar yerli?’ diye takıldığımız zaman teknolojide ilerleyemiyoruz” dedi. Yücel, Türkiye’nin ciddi bir IT potansiyeline de sahip olduğunu belirterek, ürünlerini dünyaya satmak istediklerini söyledi.

Smart Future Forum tarafından ‘Gelecek Geliyor’ sloganıyla Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) İstanbul Konferans Salonu’nda ‘Gelecekte Bilişim Konferansı’ düzenlendi. Dijital ve akıllı sistemler, yapay zeka, bulut bilişim, siber güvenlik ve büyük veri gibi geleceğin dünyasını şekillendiren teknolojilerin konuşulduğu konferansın ‘Gelecekte Yaşam – Endüstri 4.0, Nesnelerin İnterneti ve Dijital Dönüşüm’ oturumuna Türkiye’nin öncü teknoloji şirketlerinden Technopc sponsor oldu. Konferans öncesi Technopc standında Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ı ağırlayan Technopc’nin Kurucu Ortağı Murat Yücel, şirketin yeni projeleri hakkında bilgi verdi. 

Technopc sponsorluğunda gerçekleşen oturuma Akes Ar-Ge ve İş Geliştirme Direktörü Ayşegül Ekin başkanlık yaparken, Murat Yücel’in yanı sıra Kobikom CEO’su Orhan Kirman, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Uçak, Jolly Tur CIO’su Turgut Çilingir ve İGA Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Vedat Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

Teknoloji transferinden korkmamalıyız
Yerli bir marka olarak İstanbul Havalimanı’nda üstlendikleri teknoloji çözümlerinden dolayı çok mutlu ve gururlu olduklarını belirterek konuşmasına başlayan Yücel, “Dünyanın herhangi bir yerine gittiğimizde artık elimizde gerçekten büyük bir başarı hikâyesi var. Havalimanında yüzde 100 yerli üretim ile çalıştık. Bu neden önemli? Çünkü, yerli ve milli konusunda bir özgüven eksikliği yaşıyoruz. Yerli ve milli konusu üzerine konuşulması gereken ama pozitif ilerlenmesi gereken konular. Çünkü ‘Ne kadar yerli?’ diye takıldığımız zaman teknolojide ilerleyemiyoruz. Amerika’nın bugün teknolojide başarılı olmasının nedeni Almanlardır. Bilim insanı transferi yaptılar ve teknolojiyi bir adım öteye götürdüler. Teknolojiyi transfer etmekten korkmamamız, ancak üzerine bir kat koymamız lazım” dedi.

Ciddi bir IT potansiyelimiz var
Türkiye’nin 200’ün üzerinde üniversitesi ve çok ciddi bir IT potansiyeli olduğunu söyleyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Coğrafi bölgeye baktığımızda gerçekten ülkemiz bu alanda bilgi birikimi ve kapasite olarak çok önde. Fakat bunun ne kadar farkındayız? Bizim ihtiyacımız olan şey pazarlama. Çok iyi yazılımcılarımız, çok iyi şehir planlamacılarımız var. Yerliye karşı önyargıları önce içeride yıkmamız lazım. Kurumlarımız ‘Türk markası alır mıyız, almaz mıyız?’, ‘Bu ne kadar yerli?’ derken biz 22. yüzyıla geçeceğiz ama hâlâ aynı konuyu konuşuyor olacağız. Biz çok köklü bir medeniyetiz. Bizim bilgi birikimimiz ve özgüvenimiz çok daha yüksek. Ve her şeyi yapabilecek kapasitedeyiz.”

Yerlilik oranı için mücadele ediyoruz
Şirketlerinin adını neden Technopc koydukları ve yerlilik oranı hakkında da açıklama yapan Yücel, “Çünkü dünyaya satmak istiyoruz. Şu an 35 ülkeyi geçtik. Teknolojide önde olan ülkelere de ürün satabiliyoruz. Yerli ve milli konularına çok takılmadan hızlı ilerlemek lazım. Burada önemli olan katma değer, verimlilik ve ülkeye girdi meselesi. Bir taraftan yerlilik oranı için de mücadele ediyoruz. Ülkemizde sertifikasyon problemleriyle karşılaşıyoruz. Dünya’nın teknolojide en gelişmiş ülkelerinden Tayvan’da oran yüzde 39, bizdeki yüzde 51. Çok yüksek bir oran. Görüşmeler yapıyoruz bu konuda. Umarız bunu da aşacağız” ifadelerini kullandı.